İnşaatların karmaşık yapıları içerinde bir de kabloların dekoru bozmadan muhafaza edilmesi üzerine kablo kanalı nedir sorusu akıllara geliyor. Sıva üzeri yapılan tesisatta iletkenlerin iletimini gerçekleştiren dekoratif görünümü olan sisteme kablo kanalı denir. Kablo kanalları bina içerisinde yapılan tesisatlar da kabloların güvenle taşınmasını ve sabit kalmasını sağlar. Kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterir.
Fiziksel özellikleri açısından komplike ürünler değillerdir. Ancak oluşacak güvenlik riskleri ve kullanım süresi söz konusu olunca yapımında kullanılan hammadde, üretim şekli vb. tüm yapısal özellikleri açısından dikkatli seçilmelidir.
Kablo Kanalı Çeşitleri Nelerdir?
Kablo kanalı nedir sorusuna cevap aldıktan sonra çeşitleri hakkında kullanım alanının yoğunluğu sebebi ile söylenecek çok şey vardır. Kullanım alanlarına ve özellikleri göre delikli, tel, deliksiz, merdiven kablo kanalları ve kablo kanaletleri olarak gruplandırılır.
Delikli kablo kanalları alt ve yanlardaki delikleri ile kablolar için havalandırma ortamı oluşturur. Bu sebeple ısının ortalamayı geçmediği yerlerde sıkça kullanılır. Destek aralığı uzun olmayan tesisatlar için tercih edilir. Merdiven kablo kanalları, merdivene benzeyen belirli aralıklar ile kaynatılmış barların oluşturduğu şekilden adını alır.
Tesisatta ısıların yüksek derecelere çıktığı yerlerde daha sık kullanılır. Uzun aralıklarda kablo taşıma kapasitesi yüksektir. Basamak aralıkları, et kalınlığı ve kiriş formunun doğru olması gerekmektedir. Tel kablo kanalları, hafif ve fazla sayıda kablonun olduğu tesisatlar da kullanılır. Tozlanmanın sıkıntı oluşturacağı ve hijyenin ön planda olduğu alanlarda kullanılır.
Deliksiz kablo kanalları ısınmanın problem olmadığı ve korunması gereken kabloların olduğu alanlarda sıkça kullanılır. Etrafı tamamen kapalıdır. Kablo kanaletleri ise az sayıda kablonun olduğu ve boru kanalların kullanılamadığı yerlerde kullanılır.
Kaplama Türü ve Malzeme Şekli
Tesisatta oluşabilecek usular saptanmalıdır. Kablo yükününü tartabilecek kanalın kenar yüksekliklerinin, destek aralıklarının ve genişliğin tespiti yapılmalıdır. Kablo kanalının kullanılacağı konumdaki korozyon direncine bakılmalıdır. Her bir metreye düşecek olan kablo ağırlığı belirlenmelidir.
Kablo Kanallarının Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kablo kanallarının fiyatları ise kullanım alanlarına, amaçlarına, üreticiye, kalitesine ve markasına göre değişebilir. Tüm bu bilgiler ışığında kablo kanalının seçimini gereksinimler yerine gelmeden yapmamakta fayda vardır. Seçim sırasına göre öncelikle kanal türü seçilecek, sonrasında alanın korozyon direncine göre kaplama şekli seçilecek ve kanal kapasitesine göre farklılık gösteren ürünlerden birisi belirlenmelidir.